תופעות לוואי של ביופסיית הערמונית
המידע המובא בעמוד זה אינו מהווה תחליף לפגישה עם אורולוג בעל מומחיות בתחום לצורך בדיקה ודיון טרם ההחלטה על ביופסיה של הערמונית
פרופ' רועי מנו מומחה בביצוע ביופסיית פיוז'ן של הערמונית במסגרת ביטוח כללית מושלם, ביטוח הפניקס ובאופן פרטי
תופעות לוואי של ביופסיה טרנס-רקטלית
תופעות הלוואי של ביופסיה המבוצעת דרך פי הטבעת כוללות:
-
דימום בשתן – מופיע ב 66% מהמטופלים. מרבית המקרים הם דימום קל אשר אינו דורש טיפול וחולף מעצמו תוך מספר ימים. פחות מ 1% מהמטופלים עם דימום יזדקקו לאשפוז לטיפול בדימום.
-
דימום מפי הטבעת – מופיע ב 45% מהמטופלים, עם זאת, אחוז הדימום המשמעתי נמוך בהרבה, והתופעה חולפת מעצמה.
-
דם בנוזל הזרע – מופיע ברוב המטופלים וחולף לאחר מספר שבועות עד מספר מועט של חודשים (2-3 חודשים).
-
זיהום – זיהום חמור הדורש אשפוז יופיע בכ-3% מהמטופלים. שימוש באנטיביוטיקה מניעתית מפחית את הסיכוי להופעה של זיהום בעקבות הביופסיה. זיהום לרוב יבוא לידי ביטוי בעליית חום מעל 38 מעלות וחולשה כללית. בעת עליית חום לאחר הביופסיה יש צורך להגיע למיון לצורך קבלת טיפול אנטיביוטי דרך הוריד.
-
כאב – פעולת הביופסיה כרוכה באי-נוחות וכאב, אך הזרקת חומר הרדמה מקומי לצד הערמונית מפחית את עוצמת הכאב בצורה משמעותית.
-
קושי במתן שתן ועצירת שתן – קיים סיכון נמוך לעצירת שתן לאחר ביופסיה ב 2% מהמטופלים, לרוב עצירת השתן חולפת עם טיפול תרופתי בלבד. ב 25% מהמטופלים תהיה החמרה בקשיים קיימים במתן שתן לאחר פעולת הביופסיה. השימוש בתרופות מקבוצת חסמי האלפא עשוי להפחית את תופעת הקושי במתן שתן.
-
תפקוד מיני – לרוב התפקוד המיני אינו נפגע לאחר ביופסיה, אך במידה וקיימת פגיעה בזקפה היא לרוב תחלוף תוך מספר שבועות.
תופעות לוואי של ביופסיה טרנס-פרינאלית
תופעות הלוואי לאחר ביופסיה המבוצעת דרך הפרינאום כוללות:
-
דימום – דימום בשתן מופיע במרבית המטופלים, אך לרוב לא ידרוש טיפול. כמו בביופסיה הטרנסרקטלית ניתן לראות דימום בנוזל הזרע, אך כמעט ואין אירועים של דימום מפי-הטבעת.
-
שטף דם באזור שק האשכים – לאחר הפעולה עשוי להופיע שטף דם באזור האשכים ובעור שבין שק האשכים לפי-הטבעת. שטף דם זה לרוב אינו מסוכן וחולף תוך מספר ימים עד שבועות בודדים.
-
זיהום – מופיע באחוז נמוך מאוד מהחולים, ללא אירועים של זיהום חמור.
-
קשיים במתן שתן – בסמוך לביצוע הביופסיה עשויים להופיע קשיים חולפים במתן השתן, ואחוז המטופלים עם עצירת שתן לאחר ביופסיה עשוי להגיע ל 9% מהמטופלים.
פעולת הביופסיה הטרנספירנאלית מבוצעת בהרדמה כללית והמטופל אינו חש כאב בזמן ביצוע הפעולה. לא נמצא הבדל משמעותי בתופעות הלוואי הקשורות לתפקוד המיני לאחר ביופסיה זו בהשוואה לביופסיה דרך פי הטבעת.