top of page

נקודות מרכזיות מהקווים המנחים של ה AUA/SUO לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית (שנת 2023)  - חלק 1

Wei et al. J. Urol 2023 תקציר מאת פרופ' רועי מנו

טרם ביצוע בדיקת סקר לסרטן הערמונית יש לדון עם המטופל על המשמעות וההשלכות האפשריות של הבדיקה. הבדיקה תתבצע רק לאחר שהמטופל הבין את משמעות הבדיקה והביע עניין בביצועה.

 

בדיקת ה PSA היא הבדיקה הראשונה שתשמש כבדיקת סקר לסרטן הערמונית. מחקרים הראו שבדיקת סקר עם PSA עשויה להפחית הופעת גרורות ותמותה מסרטן הערמונית. ערך הסף המשמש כיום להמשך בירור הוא 3ng/mL.

ערך ה PSA עולה עם הגיל וניתן להשתמש בערכי סף מותאמים לגיל (2.5 לבני 40-50, 3.5 לבני 50-60, 4.5 לבני 60-70, ו 6.5 לבני 70 ומעלה).

 

במידה ויש עליה חדשה בערך ה PSA יש לבצע בדיקת PSA חוזרת טרם ביצוע בדיקות נוספות או ביופסיה. ב – 25% עד 40% מהמקרים ערך ה PSA יחזור למצב תקין בבדיקה חוזרת. הבדיקה החוזרת תתבצע בהפרש של מספר חודשים מועט.

 

גיל ההתחלה לביצוע בדיקת סקר לסרטן הערמונית הוא 45-50.

בחולים בסיכון מוגבר לסרטן הערמונית, גיל התחלת ביצוע בדיקת סקר לסרטן הערמונית הוא 40-45. גורמי סיכון להופעת סרטן הערמונית כוללים:

  • מוצא שחור.

  • מוטציות גנטיות הקשורות לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית – BRCA1/2, Lynch Syndrome, ATM, CHEK2 וגנים נוספים הקשורים לתיקון ה DNA. לחולים עם מוטציות אלה סיכוי מוגבר להופעה של ממאירות, ואחוז גבוה יותר של ממאירות בעלת מאפיינים אגרסיביים.

  • רקע משפחתי משמעותי (לחולים עם רקע משפחתי משמעותי יש סיכון של פי 4 להופעה של סרטן הערמונית):

    • מטופלים עם אב או אח עם סרטן ערמונית או 2 קרובי משפחה עם אחד מהבאים: 1. אובחנו לפני גיל 60; 2. נפטרו מסרטן הערמונית; 3. סבלו ממחלה גרורתית.

    • רקע משפחתי של סוגי סרטן אחרים עם שני אירועים או יותר של ממאירויות המופיעות כחלק מתסמונות משפחתיות של סרטני שד ושחלה או תסמונת Lynch.

 

תדירות הבדיקה - יש לבצע בדיקת PSA כסקר לסרטן הערמונית כל 2 – 4 שנים בגברים בין הגילאים 50 – 69.

ניתן לשנות את תדירות בדיקת ה PSA, או להחליט להפסיק לבצע בדיקת סקר, בהתבסס על רצון המטופל, ערך ה PSA, הסיכון המחושב לסרטן הערמונית, תוחלת החיים ומצבו הכללי של המטופל.

בגברים בגילאי 45 – 70 עם ערך PSA של 1 – 3, ניתן לבצע בדיקות סקר בתדירות של פעם ב 1 – 4 שנים. במקרים בהם ה PSA הוא נמוך מ 1 או ערך ה PSA נמוך מהחציון לאותו הגיל, ניתן לשקול הארכת המרווח בין בדיקות ה PSA.

בדיקת הסקר צריכה להתבצע כתלות בתוחלת החיים הצפויה.

 

ניתן להשתמש בבדיקה רקטלית לצד בדיקת ה PSA על מנת להעריך את הסיכון לסרטן משמעותי קלינית. אין להשתמש בבדיקה רקטלית בלבד כבדיקת סקר לסרטן הערמונית.

 

אין להשתמש ב PSA Velocity (קצב שינוי ה PSA) כמדד יחיד לביצוע ביופסיה בחולים עם PSA מוגבר. מחקרים הראו שכשאר מתחשבים בגילו של המטופל, ערך ה PSA, ממצאי הבדיקה הרקטלית, אחוז PSA חופשי, רקע משפחתי של סרטן ערמונית, ורקע של ביופסיה קודמת, ה PSA Velocity אינו מוסיף מידע על הסיכוי להופעת סרטן משמעותי קלינית.

 

ניתן להשתמש במחשבונים לחישוב הסיכון לסרטן ערמונית משמעותי קלינית לצורך ביצוע דיון עם המטופל טרם הביופסיה. מספר מחשבונים שיכולים לשמש לצורך זה הם:

 

כאשר הנתונים הקליניים, המעבדתיים, והממצאים ב MRI מצביעים על סיכון נמוך לסרטן הערמונית, ניתן להימנע מביצוע ביופסיה בטווח הקרוב. במידה ומחליטים לא לבצע ביופסיה חשוב להדגיש את הסיכון לתת-אבחון של סרטן ערמונית משמעותי ואת הצורך בהמשך מעקב.

bottom of page